петък, 31 юли 2009 г.

Защо да не се доверяваме на Nokia?


Nokia - все още първият по пазарен дял производител на телефони. До преди няколко години името на Финландската компания беше символ за качество, дизайн, функционалност, софтуер. Докато нещо по пътя тотално не се обърка.

1. Днес повечето телефони на Нокиа се произвеждат в Китай и Унгария. С цел намаляването на разходите по производствения процес финландците решиха да изнесат същият в посочените две страни. Дори имаха идея да изнесат всичко изнън Финландия, но за щастие все още не са го нарпавили. Случва се нещо подобно като Apple iPhone - Designed by Apple California, Assembled in China.

2. От горните факти последваха няколко неща - изключително некачествени корпуси, скърцаща пукаща и чупеща се пластмаса, проблеми с говорители, клавиатури, сензори на камери и още какво ли не, само заради нискокачествените използвани продукти за направата на съответните части. И от бързането те да бъдат направени.

3. Въпреки ниското качество, Нокиа продава телефоните си на същите цени, което МОЖЕ БИ щеше да бъде преживяемо, ако Symbian и S40 не бяха толкова графично остарели, че да те отблъскват още като видиш телефона. Не, нямам нищо против мощният Symbian, а против неговият външен вид - дори в последните Nokia 5800, N86, N97 той все още е с най-грозен интерфейс от всички останали.

4. Ако сложа 5 различни Nokia телефона на една маса, то всички останали ще приличат на тях. Факт. Нокиа от 2006 година насам се изчерпаха от към дизайн и вместо да си уволянят целия арт отдел, те все още ни пробутват едни и същи телефони, с едни и същи проблеми, с един и същ софтуер, само че под друго име. Е уверявам Ви, че народът колкото и да е тъп в един момент му писва. Няма кой да ги купи. Освен това с падналото качество и покачващите се цени ситуацита е просто един голям абсурд.

5. Липса на иновации. Никакви. Ама НИКАКВИ! Само вижте Samsung - HD видео запис във Omnia HD, Pixon12 със 12 мегапикселова камера, ксенонова и LED светкавица, 28мм широкоъгълни лещи, variable aperture, супер качество на снимките, нови и по-нови интерфейси, евтини цени. Вижте LG - прозрачната сензорна клавиатура на Crystal, мъничката метална и симпатична Arena, часовникът телефон позволяващ видео разговори, новият Chocolate BL40 с 21:9 екран.... Мога да продължавам още, докато Нокиа стоят и тъпчат на едно място и само влошават положението си. Дори консервативните HTC с новите TouchFLO интерфейси и Flash support-а си напредват значително.

6. Прах в очите - посленото им видео как N86 бил равностоен със своята LED светкавица на N82 който е със ксенон. Еми това не е вярно. Всеки телефон би снимал хубаво ако бъде поставен на статив при слаба светлина. Но докато при LED светкавицата, не зависимо коя генерация е, най-малкото движение ще съсипе снимката, то при ксенон няма от какво да се притесняваме. Освен това да сравняваш кропове от 5 мегапиксела и 8 мегапиксела е неправилно, тъй като 8 мегапикселовия след акто бъде смален в пъти повече от 5MP, ще се получи що годе добра снимка, в случая и равносотйна. Изобщо тази последна изцепка използвайки тези два измамни трика само показва колко са я закъсали.


7. От анонсът до пускането в продажба на техен high-end телефон минава повече от 6 месеца и докато излезе той вече е морално остарял. Е нормално ли е да пуснете с дебелата N97, с резистивен екран, недоизпипан софтуер, ужасна камера и то 5 мегапиксела и т.н., която се отличава от евтината 5800 (400 лева) само по по-голям екран, клавиатура (която я прави ОГРОМНА) и 32 гигабайта памет (една 16 гигабайта карта е 30-40 лева) за 1500 лева?!

8. Защо пускаш 5800i версия на популярната 5800 като оправяш проблемната камера със нов по-добър сензор, но премахваш Wi-Fi ? Логика? Не.

9. Толкова години не успяха да спретнат един свестен AppStore.

10. Ovi услугата им беше светлина в тунела, но изпълнена с гафове, навсякъде за всичко ти искат такси и абонаменти и т.н. Има си свойте добри моменти, но на фонът на цялата помия не могат да внесат желаният ефект.

Е...Още ли вярвате на Nokia?

Аз не.

1 коментар:

  1. Бях несигурен, но твоя пост вече наистина ме отказа. Мерси :)

    ОтговорИзтриване