петък, 31 юли 2009 г.

Хари Потър и Нечистокръвният Принц

Преди няколко дни успях да отида да изгледам филмът и просто излязох шокиран от залата. Впрочем това стана със почти всички зрители. Ето и защо:

*SPOILER ALERT* :)

От сюжетната нишка беше изрязано почти всичко, на което може да се лепне думичката "сюжет". С това изречение обявявам най-офоциално Дейвид Йейтс и сценаристите за идиоти.

В самата книга имаше две много напрегнати и интересни битки - едната в полята около Хралупата, където дори Бил е ухапан от върколак и доста развитие след това. Втората се намира в края на книгата в училището Хогуортс, където умира и един от най-главните герой.

Във филмът първата битка е представена супер тъпо за около минута и не показват нищо особено, а втората отсъства. Ще си спестя нецензурните думи и само ще кажа, че тъкмо там където трябва за започе финалното сражение, няма нищо, следва нищо, и накрая лошите се озовават да убият нашия човек. Никаква логика. Да не говорим, че книгата завършва с едно уникално трогателно погребение, което във филмът - познайте де - е липсва.

Освната нишка на лентата се въртеше около любовните трепти на Рон+Хърмаяни и Хари+Джини, което е най-незначителното нещо в книгата. Принудени да се съобразяват със сценария поведението на актьорите е като на 8 годишни идиотчета, които не знаят къде се намират.

Бил и Фльор, Тонкс, Оливандър, Снейп, Волдемор и смъртожадните, пъклените планове, историята около Нечистокръвният принц и миналото му, срещите на Хари със Снейп, часовете по защита срещу Черните изкуства, Министърът на магията и Мъгълският министър, Министерството, Куидичът - всичко това липсва с цел да се даде свобода на Рон и Хърмаяни да се цупят през целия филм.

Единственото, което е както трябва е историята със Слъгхорн и хоркруксите, както и малкото приключение на Хари с Дъмбълдор. Това е. Дори липсва историята с диадемата и сърцераздирателната развързка с Джини в края, която така ни натякваха през целите 2 часа и половина. Честно ли?!

Еми това е - един красив филм с добра атмосфера и никаква история. Никаква. Тук не се случи нищо. Предполагам са оставили доста голяма част от събитията за седмата част (която е разделена на два филма - съответно през 2010 и 2011), което обаче обезсмисля този филм.

И ако Дейвид Йейтс и компания се завърнат да правят тези последни два филма, а май така се очертава, тогава никой няма да отиде и да гледа тази порнография, пропиляла толкова милионен бюджет. Дори изключително зарибяващият саундтрак характерен за предишните филми и писан от Джон Уилямс тук беше много много под нивото.

Едно огромно разочарование на иначе доказалата се поредица. Нито фенове нито непросветените в книгите харесаха и ще харесат този филм. На излизане от залата хората се чудеха "какво точно гледах" и изглеждаха по-объркани дори от тълпата след Терминатор 4.

Оценка: 3/10

P.S. Да не говорим, че Роулинг от както откачи и каза, че Дъмбълдор е бил гей (което изобщо не се връзва така че феновете просто не й обръщат внимание), във филма се бяха постарали да го докарат такъв и сцените с него и Хари бяха абсолютната перверзна комедия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар