понеделник, 3 август 2009 г.

Ревю на Колелото на Времето: The Gathering Storm


Няколко дни след предаването на книгата към печатниците, се появи и първото ревю на дванадесетата по ред книга от известната фентъзи поредица „Колелото на времето”.

Както много от феновете знаят, писателят Робърт Джордън почина на 16ти септември 2007 година, оставяйки обаче пълните записки за завършекът на неговата история. Брандън Сандерсън беше избран да напише последната книга, която трябваше да се казва A Memory of Light. Така тази дванадесета книга щеше да затвори и последната глава от популярната история.

Оказа се обаче, че ако трябва да бъде една книга, то A Memory of Light би излязла минимум 3000 страници и щеше да види бял свят най-рано през 2011. Е досещате се и какво се случи след това – финалът на Колелото на времето ще бъде разделен на три отделни книги, съответно със заглавия The Gathering Storm, Shifting Winds (само работно) и A Memory of Light. The Gathering Storm излиза на американския и английския пазар тази есен, като се очаква в България да я видим някъде в началото на пролетта през 2010. Следващите две книги ще се появят в оригинал през есенните сезони на 2010 и 2011.

Първото фен ревю на The Gathering Storm се появи съвсем скоро и тук ще споделя някои от впечатленията изложени в него.

Късметлията на име Jason споделя, че нарежда книгата в топ 4 от излезлите до момента заедно със Силата на сянката, Небесен огън и Великият лов. Според него The Gathering Storm може да бъде сравнена със 4,5 и 6 книга от Колелото на времето, които феновете считат и за едни от най-добрите в цялата серия. Всъщност много от читателите сравняват всяка нова книга именно с горепосочените и това само може да радва всички нас, защото те бяха наистина едни от най-интересните, богати на история, напрежение, ключови моменти и разнообразни и нови места. Ако нещата наистина се окажат такива, каквито Jason твърди, то огромно браво за Брандън Сандерсън, че е съумял да върне малко поизлязлата от ритъм поредица в правилните релси.

Следващият важен момент в книгата е все по-напредващата лудост на един от главните герои, а именно Ранд. Jason твърди, че той попада все по-надълбоко в бездната на лудостта и депресията и каквото и да сме прочели и изживели с него до момента, не може изобщо да се сравни с това, което ни очаква. Още по-интересно и изкусително идва загатването, че в средата на книгата има толкова разтърсваща сцена с него, че ще ни трябва време да можем да си поемем дъх след нея. По думите на Jason, случавщото се там може да бъде сравнено с изключителната и внушителна битка при Думайски кладенци, само че този път ги няма армиите. Това определено запали още повече, не само моето, но и още на огромна маса почитетели, любопитство. Особено имайки предвид, че Думайски кладенци се нарежда сред най-добрите сцени в Колелото на времето спроед феновете.

Като за финал, човекът на който вече завиждат хиляди, твърди че в краят на The Gathering Storm има не един, а два изключително напрегнати и разтърсващи финала.

Е, аз вече не мога да чакам. Започвам да препрочитам отново предишните книги, защото съм ги позабравил и в пролетта на следващата година се надявам аз, както и всички верни фенове да изживеем отново незабравимите приключения случващите в света на Колелото на времето.


П.С. Наскоро бяха закупени правата за направата на игрални филми по Колелото на времето, като първият - Окото на света, се очаква в края на 2011 (поне за сега).

Няма коментари:

Публикуване на коментар