сряда, 5 август 2009 г.

Издънките на Nokia, част 2

Не мина много време от както ви споменах, защо не бива да се доверявате на Nokia. Сега просто ще ви разкажа един съвсем реален случай свързан с тази работа.

Един приятел на мой колега си купува Nokia N97, черен на цвят от един сравнително голям столичен магазин за продажба на телефони. Името няма да го споменавам, но ви уверявам, че е един от малкото с качествено обслужване, както от към сервиз, така и от към клиенти.

Като фен на Nokia, човекът явно е прежалил гигантската сума и си е купил телефончето. Отваряйки го за да сложи батерията вижда надписа Made in China и звъни да ни пита дали е проблем. Като запознати хора и вече ревюирали въпростната Nokia, му казвам, че и нашата беше китайско производство и няма от какво да се притеснява.

Три дни по-късно виждам въпростното устройство – оригинална Nokia N97, всичко точно. Обаче! Заповчайки човек да си играе с телефонът се разкрива колко зле е направен корпусът. Пластмасата скърца, изглежда супер евтина, клавишите на калвиатурата са проблемни и при натикане скърцат и се кривят. Иначе софтуерно всичко точно.

Така. Сравнявам нарочно с Nokia N97, бял модел, изрично намерена да бъде Made in Finland. Здрав панел, не скърцаща пластмаса, стабилно изпълнение, перфектна клавиатура и заден капак пасващ идеално. На същата цена естествено.

Нахалството граници няма. Вярно в криза сме и компаниите гледат да пестят. Но при положение, че продуктите ти идващи от Китай са в пъти по-некачествени от европейските, е просто несправедливо да им се иска същата висока цена. Не и за това мизерно качество. Well done, Nokia!

P.S. И двете N97 се оказаха обратно в магазина.

1 коментар:

  1. не е заъдлжително проблема да е заради китайската сглобка. примерно на моята nokia пише "Made in Finland", но сравнена със същия модел (произведен преди година) е значително по-калпава - скърцащи детайли, кофти бутони...

    ОтговорИзтриване